Сценична треска

Много хора споделят, че изпитват ужас, когато трябва да се изправят и да говорят пред много хора. Включително и шефове на големи компании с много клиенти и персонал блокират, когато всички очи се вперят в тях и в залата настане пълна тишина, гласът им започва да трепери и забравят част от предвидената реч. Оказва се, че публичното представяне не е приятно за всички хора.

Сценичната треска е в следствие на някакъв вид дефицит в мозъка предизвикан в следствие на стрес или психологическа травма.

Сценичната треска може да се изрази в едно, две или повече от следните качества – несигурност към другите, неувереност в собствените способности, страхове, плахост, не добра подготвеност, некомпетентност, срам, ниско самочувствие и т.н.

Вижте какви са основните притеснения, които споделят хората страдащи от сценична треска, след проведено психологическо изследване:

     Предстои Ви да говорите на конференция, ще давате интервю или ще изнасяте презентация. Какви мисли Ви минават през главата?

 „…През цялото време си мисля, че ще се проваля. Ами ако забравя какво трябваше да кажа?“.“ Ще се изложа и ще стана за смях“.“ Така ми се иска да бях като колегите си и да не се притеснявам толкова много“.

Намирате се сред голяма компания, престрашавате се да кажете най-после нещо и Вие, защото врявата наоколо ви дава смелост, но изведнъж всички млъкват и поглеждат към вас. Какво ще си помислите?

„Първата ми мисъл ще бъде, че ме оглеждат и сигурно не си мислят нищо хубаво за мен“.

Колко пъти сте били някъде където сте искали да вземете участие в разговорите, но се срамувате да се обадите, за да не привличате погледите към себе си?

 „Много пъти, но решавам, че е по-добре да си мълча, защото другите не се интересуват от моето мнение“.

В място сте, където по принцип се танцува, а Вие обожавате да танцувате, само че все още никои не танцува. Ще станете ли първи, за да Ви последват и други?

Ще изнасяте концерт! „Това е страхотно“-казват всички, но вие не сте във възторг. Защо?

 „Защото ме е страх от провал. Да можеше да не се притеснявам и да не ми трепери гласа докато пея“ или „…Ще забързам темпото на произведението, за да го изсвиря преди да са започнали да ми треперят ръцете и да не мога да уцеля клавишите“.

Предстои Ви открит урок или изпит. Какво се случва с Вас?

 „Изпадам в паника, разбира се! Как ще говоря пред всички, ако забравя нещо или ако кажа някоя глупост“,“ Ще потърся начин да се представя писмено“.

Всички тези терзания нося единствено напрежение и стрес. 

Дори да успее да се представи добре, след това чувства единствено облекчение, че всичко е преминало и не може да изпитва радост и щастие от това, че се е справил, защото в следствие на отделилите се стресови хормони, нервната система се е обезсилила. 

За да помогнем на нашите клиенти с такъв проблем, ние стимулираме мозъка му в центровете, които отговорят за този проблем. Необходимо е да се въведат мозъчните вълни в норма, заедно с това човекът ще придобие увереност, самочувствие, ще превъзмогне страхът от провал, това какво мислят другите за него няма да има вече водеща роля в живота му.

В зависимост от пластичността на мозъка на човека са необходими около десет невротерапии за преодоляване на сценичната треска, а заедно с нея неизменно се коригират и други проблеми.

Нели Паева