10 най-страшни болести

Да се разболееш от настинка, грип, цистит и т.н. е нещо нормално, макар и не особено приятно нещо. Няма човек, който да не е боледувал. При някои хора това се случва често, други имат по-здрава имунна система и по-рядко се разболяват.

За съжаление, някои хора са болни цял живот и то от редки и странни болести, които често затрудняват дори най-добрите лекари.

Запознайте се с най-редките болести на света:

Синдром на върколака
Хипертрихозата е болест, при която се наблюдава прекомерен растеж на косми, дори там, където не би трябвало да има. В някои случаи гъстото окосмяване са забелязва след изгаряне, дълго носене на гипсови превръзки, след инжекции или при венозна недостатъчност. При дамите растежът на космите може да бъде от мъжки тип. Това състояние е възможно да се появи при проблеми с яйчниците или надбъбречните жлези.

Синдром на живия мъртвец
Звучи доста зловещо. Този синдром е предизвикан от депресия и склонност към самоубийство. Болните смятат, че са загубили всичко ценно и повече няма смисъл да живеят. Някои от тях смятат, че вече са умрели и дори усещат мириса на разлагащото им се тяло и усещат как ги ядат червеите.

Синдром на вампира
Спокойно, болните нито пият кръв, нито обичат да спят в ковчези. Те просто не понасят слънчевата светлина. При въздействието на радиация и слънчевите лъчи, кожата на болните започва да става на мехури.

Синдром на синята кожа
Тази болест се среща изключително рядко при хората, но е характерна за кучетата и котките. Последните заболели хора били регистрирани през 60-те години на миналия век в Кентъки, САЩ. Цялото семейство имали този проблем и били наричани „сините хора“. Болестта се предава от поколение на поколение, но не пречи на воденето на нормален начин на живот.

Синдром на Алиса в Страната на чудесата
Микропсията е зрително нарушение, при което предметите се виждат по-малки, отколкото са в действителност. Човек вижда нещата около себе си в умален размер. Очите не са повредени, проблемът е в психичното възприемане на визуалните образи.

Синдром Хетчинсън – Гилфорд
Прогерията е патологично състояние, при което се наблюдават изменения на кожата и вътрешните органи и организмът преждевременно остарява.
Болестта се появява в ранна детска възраст. Детето не расте нормално, по кожата му се появяват атрофични изменения, кожата изтънява, става суха и набръчкана, а по тялото се появява мрежичка склеротични кръвоносни съдове или силно пигментирани петна. Болният има голяма глава, клюновиден нос и долната челюст е недоразвита. Мускулите му са атрофирали, има дистрофични процеси в ноктите, зъбите и косата.

Слонова болест (елефантиаза)
Тази болест се предизвиква от паразитни червеи, чиито личинки се предават при ухапване от комар. След като попаднат в човешкия организъм болестта се заселва в областта на ингвиналните лимфни възли или в подмишничните ямки.По този начин създава пречка за лимфния поток. Заради това препятствие поразените органи, най-често крайниците, млечните жлези или скротума, могат да нараснат до внушителни размери. Тази болест се среща доста рядко в България. Повечето заболели живеят в тропическите и субтропическите райони. Най-често елефантиазата поразява коленете. В началото на болестта се появява голям оток, който периодично спада и отново се появява. Няколко години по-късно коленете и стъпалата са видимо удебелени. Заболяването носи това име, защото глезенната става има вдлъбнатина, който наподобява слонски крак. Болестта не е с фатален край, но нанася сериозни поражения на човек. Той вече трудно се придвижва и това затруднява и адаптирането му сред хората.

Болест на „пълзящата кожа“
Това заболяване стана известно сравнително скоро. Симптомите му определено са странни. Болните усещат, че под кожата им пълзят насекоми. По-късно по тези места се появяват открити рани.

Обострена рефлексия

При това заболяване болните реагират доста силно на внезапни звуци или сцени. Те разперват ръцете си, започват да викат и нервно повтарят едни и същи думи и изречения. Нужно им е време, за да се успокоят напълно.

Алотриофагия
Тази болест най-често се наблюдава при малките деца и хората със забавено психическо развитие. Често болните слагат в устата си и поглъщат опасни предмети като ножици, ножове, пирони и т.н. Заболяването може да се срещне и при бременни жени като следствие на интоксикация.