Как цветовете въздействат на мозъка

Червеният цвят е с най-голяма дължина на вълната, с него е обозначена и коренната чакра в основата на гръбначния стълб. Червеното дава жизненост. Ако човек е отпаднал, трябва да се обгради с червени цветя, да носи червени дрехи, да яде червени плодове. Не бива да се прекалява с този цвят обаче, тъй като може да предизвика агресия, а при жените – по-обилно кръвотечение.

Оранжевият цвят е лечебен, творчески, носи топлина и спокойствие. През зимата подсъзнателно предпочитаме да купим портокали, защото те ни напомнят за слънцето. С оранжев цвят е втората чакра, която е под пъпа. Ако прекаляваме с този цвят, започваме да се държим егоистично, поставяме се в центъра на света.

Жълтото е цветът на мъдростта. Има силно тонизиращ ефект върху интелекта, придава активност на ума. За да действа добре, жълтото трябва да има блясък. А ако е прозирно, носи покой. Този цвят действа много добре на стомаха и засилва перисталтиката на червата. Жълта е третата чакра, която е при слънчевия сплит.

Зеленият цвят се свързва със сърцето, със сърдечната чакра. Зеленото има успокояващ, уравновесяващ и хармонизиращ ефект върху хората. Изключително е полезен за уморени очи. Най-ясният и лечебен зелен цвят виждаме напролет. Изумруденото зелено е лечителско.

Ясно синьото, небесното, усилва вярата и оптимизма. Вярата може да е както в собствените сили и качества, така и в духовното. Този цвят носи безметежност и покой. Той отговаря на гърловата чакра.

Тъмно синьото заедно с виолетовото, придават на човек решителност и сила на духа. Тези два цвята имат силно очистващ ефект. Виолетово не се препоръчва за хора, които имат склонност към депресия, защото може да я задълбочи. Тъмносиньо-виолетовото обръща човек навътре, към по-дълбоки и по-глобални мисли. Ако се прекали с тези цветове, човек може да стане тираничен. Те отговарят на шестата чакра, която е между веждите, в основата на носа.

Седмата чакра, която е на върха на главата, е бяла и се свързва с диаманта. Бялото, в съчетание с розовото, е оптимизъм, радост и обич.

Розовият цвят е цвят на обич. Също така лекува емоционални травми, има и пряко въздействие върху сърдечната чакра.

Графитено сивото придава твърдост и задълбоченост на мисълта. Гълъбово сивото, приканва към медитация и ни извисява.

Кафявият цвят е заземяващ. Ако е сивокафяв упътва към практично мислене, към постоянство и твърдост. Ако е златисто кафяв е свързан с растежа и с плодоносното влияние на слънцето върху земята.