Електроенцефалография

 

Диагностика на мозъчната активност с електроенцефалограф -QEEG и LORETA

Какво представлява ЕЕГ -неврофийдбек диагностиката?

В България единствено в центъра по невротерапия се използва 21 канален електроенцефалограф със суха шапка,  безжично свързана към компютърна система, записващ общата мозъчна електрическа активност.  Записът се подлага на компютърна обработка и анализ. Този електроенцефалограф дава възможност резултатите да бъдат подложени на QEEG анализ и LORETA образна диагностика.

Електроенцефалографията изследва функционалната активност на мозъка и е един от неврофизиологичните методи подходящи за изследване на патофизиологичните промени при заболявания на централната нервна система, както и за оценка на терапевтичния ефект на прилаганите лекарства.

Методът е неинвазивен, атравматичен, безболезнен и надежден за откриване  на функционални промени.

Диагностиката е с продължителност 60 минути.

Правят се записи в продължение на 20-30 минути. Предимството на диагностиката с 19 канала ЕЕГ е, че записите се правят едновременно и на повече канали. Също така поради възможностите за използване на различни видове монтажи и LORETA получаваме информация и от по-дълбоките мозъчни пластове, без да използваме „игли“ за дълбоко мозъчно проникване. Резултатите от изследването са готови до 24 часа.

Как да се подготвите за диагностиката?

  • Да не се приема алкохол / наркотици  24 часа преди изследването;
  • Да се ограничи приема на какао и кофеин в деня на изследването;
  • Моля, уведомете ни, ако приемате медикаменти, тъй като те оказват влияние върху резултатите от диагностиката и трябва да се вземат в предвид;
  • Косата трябва да бъде чиста и суха коса, без продукти за коса (гел, лак за коса, вакса, сух шампоан и др.), за да се осигури най-добрата повърхност за контакт на сензорите за ЕЕГ;
  • Да си отделите достатъчно време (около един час) за изследването, както и да пристигнете за уговорения час навреме;

Мозъчни ритми

 Електроенцефалографа записва мозъчните вълни т.е биоелектричната мозъчна активност. Нормалната електрическа активност на мозъка се състои от ритмично повтарящи се колебания. В зависимост от честотата на колебанията за една секунда се различават няколко основни ритъма:

Делта ритъм – 0,5-3,5 Hz колебания в секунда. Срещат се нормално в детска възраст, а при възрастните във фазите на дълбок сън.

Тета ритъм – 4-7,5Hz колебания в секунда. Срещат се нормално в детска възраст, а при възрастните в някои от фазите на съня. Появата им е свързана с патологични процеси в мозъка.

Алфа ритъм– 8-13 Hz колебания в секунда. Най-добре се регистрира когато пациентът е затворил очи.

Бета ритъм – 3-30 Hz колебания в секунда.

Гама ритъм – над 30 Hz колебания в секунда.

АНАЛИЗ НА МОЗЪЧНАТА АКТИВНОСТ

Нормална ЕЕГ активност

Нормалните ритми са различни за възрастовите групи и се променят с развитието на възрастта. Обикновено има една доминираща честота  за всяка възраст. При кърмачета тя е в Делта-Тета диапазона (3,5-5 Hz), при деца в Тета-Алфа диапазона( 5-8 Hz), а при възрастни е в Алфа диапазона (8-10 Hz). Основните ритми се ускоряват с нарастване на възрастта  и при 18-20-годишна възраст преобладава Алфа ритъмът. Забавяне настъпва най-често по време на сън и при възрастни хора.

 

Абнормална ЕЕГ активност

Абнормалната ЕЕГ се характеризира със специфични ритми/вълни(нар.находки). ЕЕГ находката се използва за подпомагане на диагнозата при неврологични заболявания, като травми на централната нервна система, мозъчни тумори, мозъчно-съдови заболявания, възпалителни заболявания, нарушено съзнание, епилепсия.

Наличието на находки в ЕЕГ, които не могат да бъдат свързани с вече известно клинично състояние е тревожно и изисква спешно изясняване на произхода й. До 60% от мозъчните тумори се регистрират още преди появата на клинична симптоматика.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ДИАГНОСТИКА С QЕЕG LORETA  21 КАНАЛА ЕЛЕКТРОЕНЦЕФАЛОГРАФ

За да разгледате галерията натиснете play в средата на картинката!

loreta brain map (1) 1-277x300 A-LORETA-images-for-responders-vs-non-responders-at-baseline-Images-on-top-show Z-Scored-FFT-257x300 Human EEG with prominent alpha-rhythm QEEG1 Depression-4-swLORETA-3 Anxiety-swLORETA Example-of-the-use-of-Low-Resolution-Electromagnetic-Tomography-LORETA-to-evaluate ScreenHunter 160-31-Jul-17-01.10