Пролетната умора – неприятна и победима

Не търсете енергия в кафетата и други кофеинови напитки няма да се почувствате по-свежи, а само  ще се изнервите допълнително и няма да може да спите спокойно. 

Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период. Тя е типичен пример за сезонно афективно разтройство.

Как да разберем, че сме станали жертва на умората?

Хората, страдащи от умора, чувстват отпадналост, лесно разплакване, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в тялото, наподобяващи симптоми на грип, анемичен синдром, нарушения в съня, рязка загуба или рязко повишение на либидото, както и понижена двигателна активност, депресия,  замаяност, имат забавени рефлекси и понижени жизнени функции или липсващ тонус през деня.

Най-честите причини за развитие на този симптоматичен комплекс
За водеща причина се смята преходът от студено към топло време, както и удължаването на деня. Рязката промяна при смяна на часовото време и преминаване от зима към лято, често става причина за появата на отпадналост, замайване и лесна уморяемост. Хиповитаминоза в организма заради зимата предразполага към появата на чувство за изтощение. Запасите от витамин D в тялото се изчерпват, както и хранителната доставка на поливитамини е драстично снижена.

Какво да направим, за да намалим умората?

Пролетната умора е състояние, което неминуемо отшумява за няколко седмици. Ако обаче ви мъчи доста активно, тогава трябва да вземете мерки, за да не сте подвластни на симптомите за дълго. Трябва да се отделят повече часове за сън и възстановяване, както и да се приемат допълнителни поливитамини, най-вече тези от група В, тъй като имат важно значение за правилното функциониране на нервната система. Съществува техника, която може да Ви помогне да притежавате по-голям контрол над вашата нервна система. Тя се нарича биофийдбек и се използва често за превенция или като част от терапията на редица медицински състояния и заболявания като мигрена, главоболие, хронична болка, умора, отпадналост, нарушения в концентрацията, нарушения в съня, депресия и др.

Обикновено забележими резултати може да настъпят в рамките на 10 или повече сесии.