Имате ли стресово или тревожно разстройство

Ако не можем да се справим със стреса и тревожността сами, трябва да се обърнем към специалист

Времената, в които живеем, са доста тревожни и понякога чувствате, че едва ли не всяка ситуация би могла да ви раздразни.  Може би напрежението, което изпитвате, е просто стрес. Затова няма нужда да се притеснявате, ако безпокойството е кратко. Тревожното разстройство обаче може да наруши ежедневието ни със силната тревога и последиците, които създава. Дори ходенето на работа би могло да ви натоварва.

Американската асоциация по тревожност и депресия (ADAA) е дефинирала общото тревожно разстройство. Според тях това са случаите, в които хората страдат, когато преживяват тревога в продължение на повече от шест месеца, със съответното отражение и върху физическото им състояние. Много често се случва хора с такова разстройство постоянно да показват високи нива на стрес. Безпокойството се провокира от погрешни интерпретации и негативни мисли.  Сложността на тези ситуации затрудняват откриването и диагностицирането на заболяването, дори за експертите. За да знаете дали имате стресово или тревожно разстройство, трябва да анализирате тези фактори:

 1. Постоянна тревога

Планирането и организацията на някаква последователност от действия е нещо нормално. Например, да намерите рокля, правилните обувки и да се уверите, че сте изпълнили всичките си учебни задължения. Това не се случва само на вас, а и на детето ви, вашите брат, сестра или други близки хора. Въпреки това, ако се притеснявате за това повече от 6 месеца, може би страдате от тревожно разстройство. То се характеризира с прекалено безпокойство. Причините за дискомфорт могат да бъдат свързани с конфликти от различен характер – в семейството, в работата, в отношения с родители и близки. Понякога човек има усещането, че нещо не е наред, но не знае какво и как да промени. Тогава се нуждае от малко помощ, за да намери своя път, който ще го кара да усеща, че живее пълноценно и щастливо. Биофийдбек ще ви помогне да намерите собствените си неподозирани възможности за справяне!

 

 1. Отрицателни заключения
 • Склонни ли сте да мислите за най-лошите изходи от ситуации?
 • Хората смятат ли, че сте негативен човек?
 • За някои може да сте прекалено предпазливи, а за други – реалисти.

Ако тези мисли са прекалено крайни и ги имате постоянно, значи имате тревожно разстройство.  Определянето каква е реалната ситуация не винаги е просто, а понякога външното мнение може да помогне. Трябва да се притеснявате, ако винаги се чувствате зле, очаквате най-лошото и сте неспособни да се наслаждавате на момента, дори никой друг да не споделя тази гледна точка. Хората с тревожно разстройство смятат, че имат толкова много недостатъци, че са излишни. Те постоянно са разочаровани от това, което правят и имат чувството, че винаги злепоставят себе си или своите близки. Ако сте от тези хора, които се удрят в главата и веднага си помислят, че това, което предстои, е тумор в мозъка, имате тревожно разстройство. Този модел на негативно мислене се нарича катастрофално мисленеТова е отклонение в мисленето, което кара човек да смята, че светът отива към по-зле.

 1. Видимо раздразнителни сте
 • Чувствате ли се неспокойни, уморени, раздразнителни?
 • Трудно ли ви е да заспивате и да се концентрирате?

Тези поведения се свързват с редица физически и психически здравословни проблеми. Заради тях тревожното разстройство се диагностицира трудно. Те са и причината хората да се отдалечават от вас. Ако тези симптоми са много упорити и пречат на ежедневния ви живот, работата или ученето, е време да получите експертно мнение.

Невротренинг (ЕЕГ Биофийдбек) е научно доказан неинвазивен метод за трениране на мозъка, с цел подобряване на неговата ефективност и развиване на умението за контролиране на различни психични и физиологични функции. Прилагането на ЕЕГ Биофийдбек (биологична обратна връзка) подобрява биоелектрическата дейност на мозъка и дава възможност за лечението на неврологични и психични нарушения.

 1. Да се чувствате добре не съответства на вашите планове

Знаете много добре какво трябва да направите и ясно сте чули съветите как да се освободите от всички видове стрес.

Знаете, че трябва да спазвате здравословна диета и редовно да правите упражнения и че това са трикове, които помагат да се освободите от стреса, но не отделяте време за тях. Може би сте много организиран човек, но трябва да обърнете внимание на един основен фактор: вашите приоритети. Здравето ви трябва да е първият от тях. Да намирате време за себе си е много по-важно от всичко друго, защото може да спаси живота ви. Правете нещата, които ви правят щастливи:

 • Излизайте с приятели
 • Прекарвайте време насаме със себе си
 • Правете упражнения всеки ден
 • Намирайте си нови хобита
 • Пътувайте и опознавайте нови места
 • Четете
 1. Когато не зависи от вас

Ако сте опитали тези техники и все още се борите със стресово или тревожно разстройство, вероятно е време да говорите с професионалист. Целта е намирането на нови начини на мислене и как ще реагирате в трудни ситуации.

Биофийдбек и неврофийдбек методите са атрактивен подход за всички, които търсят алтернативна, съпътстваща, неинвазивна, безлекарствена терапия, в която участието на индивида е активно, с включване на цялостната същност на човека (тяло, психика, дух), както и подпомагане на собствените оздравителни сили на тялото. Те тренират човек на саморегулация, изостряне на вниманието, усилване на контрола върху тялото, мозъка, нервната система и подобряване и оптимизиране на физиологичните програми за справяне в различни житейски ситуации. С помощтта на ЕЕГ – Биофийдбек тренингите човек постепенно се изпълва с радост, здраве, любов и щастие.