Защо всичко се върти?

Виенето на свят само по себе си не е заболяване, а само един от неговите признаци – симптом, подобен на главоболието или високата температура.

 • Ако ви се вие свят, докато сте в обятията на любимия или преди изява пред голяма аудитория, не се притеснявайте. С вашето здраве всичко е наред, а причината за виенето на свят е отделеният адреналин, който предизвиква спазъм на гладката мускулатура, в това число и на гладката мускулатура на съдовете, поради което временно се влошава кръвоснабдяването на мозъка.
 • Често виенето на свят се наблюдава и при пътуване, люлеене на въртележка . В такива случаи се получава несъответствие между това, което възприема нашият вестибуларен апарат, и това, което виждаме ние. Мозъкът реагира едновременно на двата сигнала и става наслагване, което е съпроводено с неприятни усещания.

 

 • Именно това състояние, когато е свързано с пътуване по вода, се нарича “морска болест”. При един хора тя е по-силно изразена, при други – по-слабо.
 • Ако ви се вие свят от височина, също няма повод за тревога. Просто ако дълго време сте гледали в далечината, вашите очи се нуждаят от време за да се фокусират върху близките предмети.
 • Може да ви се вие свят и заради проблем в кръвоснабдяването на тези отдели от мозъка, които отговорят за равновесието. Просто сте извършили рязко движение с главата. Затова бъдете внимателни, правейки упражнения за мускулите на шията.
 • Ако сте забравили да хапнете, може да ви се завие свят поради недостига на глюкоза в кръвта.

Ако постоянно ви се вие свят:

 • Най-честата причина за това усещане е заболяване на вестибуларния апарат, който се намира във вътрешното ухо. Такова виене на свят се нарича вертиго. То се проявява остро и е съпроводено с илюзията за преместване на собственото тяло или околните предмети в пространството, а също така с гадене, повръщане или студена пот. Тези проблеми могат да възникнат на фона на такова заболяване, каквото е отитът – тогава виенето на свят предшества болката в ухото.

Виене на свят с главоболие:

 • Шумът в ушите, съчетан с гадене и виене на свят или с неприязън към светлина и звуци, може да бъде предвестник намигрената.
 • Ако виенето на свят и главоболието се усещат едновременно, не е изключено причината да бъде натравяне (например алкохолно или интоксикация при тежко инфекциозно заболяване) или черепно-мозъчна травма.

Виене на свят с нарушена координация на движенията:

 • Остро възникналото виене на свят, съчетано с изгубване на съзнанието, нарушения в зрението, променена чувствителност, отпадналост, или трудности с координацията, може да бъде предизвикано от такава сериозна причина, каквато е нарушението в мозъчното кръвообращение (инсулт). При възникването на тези симптоми, повикайте незабавно бърза помощ.

 

Виене на свят  с психологически дискомфорт:

 • Усещането за “мъгла” в главата може да се съчетава с виенето на свят при невроза или депресия. Това виене на свят се нарича психогенно – то може да продължи седмици, дори и месеци.

Виене на свят след приемане на лекарства:

 • Това състояние може да бъде предизвикано от някои лекарствени препарати:
  – срещу алергия;
  – срещу настинка;
  – някои антибиотици;
  – някои сънотворни;
  – някои транквилизатори.

Ако ви се вие свят систематично, става дума не за физиологично, а за патологично виене на свят, т.е. то е симптом за някаква болест.