Биофийдбек

Какво представлява ЕЕГ-Биофийдбек Диагностиката?

downloadЕЕГ-Биофийдбек Диагностиката е изследване на мозъчната активност. При нея се установява какъв е моделът на работа на мозъка на изследвания, дали произвежданите от мозъка вълни/ритми са в норма и дали има наличие на аномалии в мозъчната дейност. Също така могат да се установят проблеми със съня, концентрацията, паметта, емоциите, учението, поведението, депресии, стрес и др.

Диагностиката на мозъчната активност се извършва с клиничен софтуер/хардуер електроенцефалограф(ЕЕГ). Изследването е напълно безболезнено и безопасно.

В центъра по биофийдбек на Нели Паева има възможност за диагностика с 2 канала и 19 канала ЕЕГ:

528-finДиагностика с 2 канала ЕЕГ представлява запис на електрическата активност излъчвана от мозъка, посредством 2 броя електроди поставени на ушите и 2 броя прикрепени към скалпа на точно определено място, с помощта на контактна паста. Правят се няколко записа (общо около 20-30 минути), като електродите се местят на различни места по главата. Резултатите от изследването са готови веднага. 

cognionics-1Диагностиката с 19 канала ЕЕГ представлява запис на електрическата активност излъчвана от мозъка, посредством шапка с 19 броя електроди, разположени на различни места по главата. Шапката е безжична, направена по изключителна технология, която не изисква използването на пасти и гелове, следователно при нея няма цапане на скалпа. Правят се записи в продължение на 20-30 минути. Предимството на диагностиката с 19 канала ЕЕГ е, че записите се правят едновременно и на повече канали. Също така поради възможностите за използване на различни видове монтажи и LORETA получаваме информация и от по-дълбоките мозъчни пластове, без да използваме „игли“ за дълбоко мозъчно проникване. Резултатите от изследването са готови до 24 часа. 

Как да се подготвите за диагностиката?

  • Да не се приема алкохол / наркотици  24 часа преди изследването;
  • Да се ограничи приема на какао и кофеин в деня на изследването;
  • Моля, уведомете ни, ако приемате медикаменти, тъй като те оказват влияние върху резултатите от диагностиката и трябва да се вземат в предвид;
  • Косата трябва да бъде чиста и суха коса, с минимум продукти за коса (гел, лак за коса и вакса), за да се осигури най-добрата повърхност за контакт на сензорите за ЕЕГ;
  • Моля, да си отделите достатъчно време (около един час) за изследването, както и да пристигнете за уговорения час навреме;

Какво представляват ЕЕГ-Биофийдбек Тренингите?

Съгласно резултатите от проведената диагностика се правят тренинги. 

ЕЕГ-Биофийдбек е метод за следене и съзнателен контрол в реално време на мозъчните вълни пресъздадени чрез мултимедия като се следи за определен диапазон от стойности(норми) на биоелектричната  активност на мозъка(мозъчни вълни). Сигналът е еднопосочен от човека към апаратурата. Човекът се сам променя моделът на работа на мозъка си, следейки мултимедията на екрана пред себе си, следвайки определени инструкции.

Усилието, което полага човек при тренингите, стимулира мозъкът да изгражда нови мозъчни връзки(синапси), които повишават мозъчния капацитет и предпазват мозъка от заболявания на нервната система. Колкото повече мозъчни връзки притежава човек толкова неговият мозък е по-концентриран, по-бърз, по-точен, помни много информация и я съхранява за дълго. Резултатите са трайни!

ПРОФИЛАКТИКА

Здрав ум, здраво тяло! 

imagesca27d1z8ЕЕГ-Биофийдбек е метод, които се използва освен за лечение на болести на централната нервна система също така и за профилактика. Превантивната терапия за самоусъвършенстване, води до повишаване на умствения капацитет и до възможността да се радвате на здраво тяло.

ЕЕГ-Биофийдбек Диагностиката е първа стъпка към профилактиката на нервната система. Изследването може да ни даде ясна представа за функционирането на мозъка. Взетите мерки навреме с ЕЕГ- Биофийдбек Тренинги могат да предотвратят тежки заболявания, включително и при генетично предразположени хора, водещи до инвалидизиране и дори до смърт. 

Видео Нели Паева гост в предаването на БНТ „Зелената линейка“