Биофийдбек тренингите възвръщат добрата памет

Паметта е способността на мозъка да задържа за кратко или за продължително време информация образуваща се в резултат на възприемането на предметите и явленията на околната среда след прекратяване на тяхното действие. Паметта се изгражда от три основни процеса – запомняне, съхраняване и възпроизвеждане на постъпващата информация. Има два вида памет – кратковременна и дълговременна.

Съществува и т.н. фотографска памет, която позволява на хората да помнят абсолютно всичко, което се е случило в живота им до последния детайл.

Сънят е изключително важен за подобряването на паметта и концентрацията, тъй като по време на съня мозъкът обработва и съхранява придобитите знания. Нощният сън е достатъчен за постигането на този ефект. Резултати от изследване на американски учени от университета в Мичиган показват, че разходката сред природата дори през мразовитите зимни дни също подобрява паметта и концентрацията.

Необходим е само един час, за да се увеличи пет пъти капацитетът на мозъка. За сметка на това разходката по оживени улици няма положителен ефект върху него. Изследване направено върху хора откри, че смехът намалява свързаната с възрастта загуба на паметта. Смехът кара тялото да отделя повече ендорфини и допамин в мозъка, което ни кара да се чувстваме добре и подобрява паметта като повишава честотата на гама вълните. Дълго продължаващ стрес и прекаленото затлъстяване предизвикват отделянето на така наречените „хормони на стреса“ (глюкокортикоиди). Продължителното излагане на клетките на действието на глюкокортикодите поврежда и разрушава невроните в региони на мозъка, ключови за запаметяването.

Един наистина добър начин да се отървем от излишните глюкокортикоиди е чрез физически упражнения. За тези, подложени на високи нива на стрес фитнесът е задължителен. Отличен начин за бързо и трайно възстановяване на памет и концентрация са тренингите с биофийдбек. Благодарение на тях човек може сравнително бързо да се върне към по-младите си години на живот, когато всичко е запомнял с лекота.